fbpx

12 dodataka koje instaliram na svakom WordPress web sajtu

Na WordPress repozitorijumu postoji 55.000 dodataka, a ja ću vam danas pokazati 12 koje instaliram na svakom sajtu.

 1. Classic Editor
 2. Elementor
 3. MonsterInsights
 4. Yoast SEO
 5. Caldera Forms
 6. WP Smush
 7. Format Media Titles
 8. Really Simple SSL
 9. Autoptimize
 10. WP Fastest Cache
 11. iThemes Security
 12.  WP Core

 

Classic Editor

Gutenberg je doneo potpuno novi način unosa sadržaja za stranice i članke, ali meni je i dalje draži Classic Editor. Jednostavan je za koriščenje i pregledan. Ima dobro poznat WYSIWYG raspored opcija za unos i formatiranje texta i multimedije. Budući da koristim page buildere veoma retko koristim WordPress-ov editor. Koristim ga za jednostavne stranice za koje mi ne treba komplikovan raspored elemenata na stranici i za unos blog postova.

 

Elementor

Page builderi nam olakšavaju da kreiramo veb stranice kakve smo zamislili. Iako se tokom godina pojavio veliki broj različitih, Elementor je trenutno jedan od najboljih i najpopularnih page buildera sa preko 3 miliona aktivnih instalacija. Uz pomoć njega možemo veoma lako da formatiramo strukturu stranice i  dodajemo različite elemente, da kontrolišemo responsive, tj. različita podešavanja u zavisnosti da li je u pitanju desktop, tablet ili mobilini uređaj. Struktura se sastoji iz 3 nivoa: sekcija, kolona i widgeta. Isto tako postoji i veliki broj dodataka koji dodatno proširuju funkcionalnost Elementora.

 

MonsterInsights

Google Analytics je servis uz pomoć kojeg možemo da pratimo  stvari kao što su broj poseta veb sajta, koje stranice su najposećenije, iz kojih država/gradova dolaze posete i još mnogo toga. Google Analytics instaliramo na sajt tako što postavimo deo koda u head sekciju sajta, a MonsterInsights je plugin koji nam olakšava ovaj proces i nudi još mnogo dodatnih opcija. 

 

Yoast SEO

SEO (Search Engine Optimization) ili optimizacija sajta za pretraživače, predstavlja niz podešavanja i koraka koje preduzimamo kako bismo bili što bolje pozicionirani u rezultatima pretrage za određene ključne fraze. Yoast je plugin koji neće sam optimizovati naš sajt kada ga instaliramo, ali će nam dati dobre smernice kako da to postignemo. Inače, na Yoast veb sajtu možete da pređete odlične SEO tutorijale.

 

Caldera Forms

Gotovo svaki sajt ima neku vrstu kontakt stranice ili neku drugu vrstu formulara koji treba da se popuni. Iako na tržištu postoji puno različitih dodataka za formulare, Caldera Forms je moj izbor jer je pregledna i laka za korišćenje. Sa druge strane nudi i napredne opcije kao što su kondicionali, procesori i kalkulacije.

 

WP Smush

Brzina učitavanja je jedan on veoma bitnih faktora kako za korisničko iskustvo, tako i za SEO. Pored dobrog izbora za hosting, broja skripti i zahteva koje šaljemo ka serveru, slike predstavljaju segment gde možemo da napravimo najveću uštedu u brzini učitavanja stranice. WP Smush je dodatak koji dodatno optimizuje i kompresuje fotografije pri samom uploadu i na taj način se naša stranica brže učitava. Naravno, ja svaku fotografiju namestim da bude tačno dimenzija koje će se prikazivati kasnije na stranici i sačuvam kroz Photoshop kao Save for Web / Progressive / 60% quality.

 

Format Media Titles

Budući da je SEO veoma važan izvor poseta za većinu sajtova, na nama je da se pobrinemo da svaki deo sadržaja Google pretraživač  može da razume. Zato je bitno da kada dodajemo slike na sajt, njihov naslov sadrži ključne reči koje opisuju šta je na slici. Budući da Google ne može (baš) da razume šta je tačno na fotogarfiji, imamo opciju da dodamo alt text gde ćemo mu opisati šta je tačno na fotografiji. Ovo je i odlična pomoć za ljude koji imaju problem sa vidom i koriste čitače ekrana kako bi posećivali sajtove. Format Media Title nam pomaže da automatizujemo ovaj proces dodavanja alt text. Ukoliko sam naziv slike bude formatiran tako da sadrži ključne reči, možemo da ga upotrebimo za alt text.

 

Really Simple SSL

Danas svaki dobar i pouzdan hosting nudi besplatan SSL sertifikat. Do skoro je standard bio HTTP protokol, preko njega se komunikacija između klijenta i servera vršila u običnom text formatu i ukoliko bi neko presreo tu poruku mogao bi da pročita njen sadržaj. HTTPS (SSL) enkriptuje te poruke što nam daje dodatni nivo zaštite. Google Chrome je ranije prikazivao Not Secure za sajtove kao što su prodavnice ili ukoliko se ostavljaju neki podaci, kreiraju nalozi i sl. a sada prikazuje Not Secure za sve sajtove koji nemaju SSL. Really Simple SSL nam pomaže da jednostavnom aktivacijom rešimo većinu posla za aktiviranje SSL i redirekcija.

Napomena: dobro je nakon aktivacije ovog dodatka  proveriti sajt preko Inspect element pa Consol da proverite da li se na stranicama učitava neki sadržaj preko HTTP (Mixed content). Takođe, uraditi i Search and Replace HTTP verzije linkova na HTTPS. Korišćenje SSL je i pozitivan signal ka Google-u i poboljšaće vašu poziciju u rezultatima pretrage.

 

Autoptimize

Budući da je brzina učitavanja jedan od važnijih faktora za korisničko iskustvo i SEO, bitno je da preduzmemo sve korake kako bismo imali sajt koji se brzo učitava. Autoptimize nam omogućava da uradimo kompresiju HTML, CSS i JS fajlove, kako bismo smanjili broj zahteva ka serveru.

 

WP Migrate

Za prebacivanje sajta sa lokalog računara ili razvojnog servera na klijentski, jedno od najpopularniji rešenja je WP Migrate. Exportuje sve fajlove i bazu u jedan fajl koji posle uploadujete na klijentski sajt. Ono što je ograničenje je veličina upload fajla.

 

iThemes Security

iThemes Security predstavlja jedno od najboljih dodataka sa kojim ćete drastično unaprediti bezbednost svog sajta. U ponudi su opcije uz pomoć kojih možemo da onemogućimo razne funkcionalnosti koje ne koristimo, a mogu lako da se zloupotrebe. Isto tako možemo da promenimo standardni link za login na admin deo, standardni ID za admina i još mnogo toga.

 

WP Core

WP Core je servis uz pomoć kojeg možemo da napravimo spisak pluginova koje najčešće koristimo i kasnije jednim korakom da ih sve instaliramo. Sve što treba da uradimo jeste da dodamo dodatke na njihovom sajtu, kopiramo kod  naše kolekcije i unesemo ga kroz njihov dodatak na naš WordPress sajt. 

 

Iako je veoma lako da se zanesemo u dodavanju raznih funkcionalnosti kroz dodatke, veoma je bitno da instaliramo samo one koje su nam zaista neophodni i one za koje znamo da su pouzdani.