Kurs

Šta je WordPress

Levelap sta je wordpress

WordPress je najpopularniji CMS (Content Managment System) na svetu, sa 30% sajtova na svetu napravljenih uz pomoć njega, a od svih CMS rešenja WordPress zauzima 76%. Pre CMS rešenja, za sve izmene na sajtu ti je bio potreban programer da izvrši promene i unos sadržaja direktno kroz kod. Uz pomoć CMS kao što je WordPress, imaš jednostavan način za unos i izmenu sadržaja. WordPress je napravljen uz pomoć PHP i koristi MySQL za bazu podataka.

Wordpress levelap 1

WordPress predstavlja platformu koja pruža skoro neograničene mogućnosti za izradu veb sajtova različitih namena, od blogova do online prodavnica i omogućava svakom korisniku da kreira sajtove bez znanja programskih jezika.

Da bismo pokrenuli WordPress potreban nam je server koji najčešće ima LAMP strukturu. Pored online servera možemo koristiti i lokalni na našem računaru uz pomoć programa kao što su: LOCAL by Flywheel ili Wamp.

Admin delu WordPress sajta pristupamo tako što dodamo wp-admin na veb sajt, što izgleda ovako: www.mojsajt.rs/wp-admin. Kroz admin deo možemo da upravljamo stranicama, blog postovima, navigacijom i svim ostalim podešavanjima na sajtu.

Svaki WordPress sajt mora da ima temu koji dalje određuje izgled, strukturu i deo funkcionalnosti sajta, a za dodatne funkcionanosti koristimo dodatke(Plugin).

Na zvaničnom repozitorijumu postoji preko 50.000 besplatnih dodataka koje možemo da odaberemo i koristimo za kreiranje našeg sajta. Pored besplatnih postoje i premijum dodaci koji nude još više mogućnosti.

Wordpress repozitorijum dodataka levelap 1

Najbolja stvar kod WordPressa jeste sama zajednica koja konstantno radi na razvoju same platforme, kao i na kreiranju tema, dodatak, tutorijala i podrške.

Najveća prednost kod WordPressa je što na bilo koji problem da naiđete, neko ga je već imao i podelio rešenje na internetu.

Pročitaj još